Nüüd, kui pühad on läbi, pole suuremat tähistamist enne jaanipäeva oodata. Aga kuna elu on alati tähistamist väärt ja enda elu tuleb ise põnevaks teha, siis üks viis koos paremate sõpradega lõbutsemiseks on korraldada veinidegustatsioon. Kutsu sõbrad, haara poest kohustuslik juustulõik ning käsi kõigil pudel või kaks külakostiks tuua.

Enne, kui Facebookis kutsed laiali saadad, tuleb sul veel üks asi läbi mõelda: kas sa korraldad vertikaalse või horisontaalse degustatsiooni. See küsimus ei ole üldse seotud sellega, mis poosis jooki manustatakse või mis asendis keegi peale veini proovimist lõpetab. Ideaalis piirdub asi siiski maitsmisega ning õhtu lõppeb kõigile siiski vertikaalis. Pigem on küsimus selles, kuidas veine omavahel võrreldakse.

Vertikaalne maitsmine tähendab seda, et proovitakse ühe tootja sama veini erinevaid aastakäike, näiteks aastatest 2005-2010. Kui jätta muutujad samaks, (tootja, piirkond, viinamarjasort) saab võrrelda, kuidas erinevate aastate kliima on veini mõjutanud.

Horisontaalse degustatsiooni juures jäädakse sama aastakäigu juurde, kuid proovitakse erinevate tootjate veine. Jällegi peaksid ülejäänud muutujad (viinamarjasort, piirkond ja aastakäik) samaks jääma. Nii saad võrrelda, kuidas erinevad veinivalmistamisestiilid sarnaselt kasvanud viinamarju mõjutavad.

Ehk siis mõlema degustatsiooni peamine idee on eraldada üks muutuja (aastakäik või tootja) ning seeläbi uurida, kuidas teised näitajad veini mõjutavad. Mõlemad meetodid on suurepäraseks mooduseks veini proovida ning mõista, kuidas veini maitse kujuneb ja endale selgeks teha, missugune vein sulle päriselt meeldib.